Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, οι περισσότεροι από εμάς οργανώνουμε τις γιορτινές μας συναντήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πού θα πάμε; Ποια στέκια θα επισκεφτούμε; Πού θα διασκεδάσουμε με τους κολλητούς; Αλήθεια όμως, μήπως ξεχνάμε κάποιους;
Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και όταν αναφερόμαστε στην αγάπη, είναι γεγονός πως σχεδόν όλοι μας τη γνωρίσαμε μέσα από τη φροντίδα και τη ζεστασιά που μας πρόσφεραν οι άνθρωποι οι οποίοι μας μεγάλωσαν, εκείνοι που μας «έλουζαν» κάθε χρόνο με δώρα και αγκαλιές. Δεν αναφέρομαι απλώς στους γονείς μας, αλλά στους θείους, τις θείες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, που ήταν πάντα εκεί για εμάς. Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ας κάνουμε τη διαφορά, αφιερώνοντας τον ελεύθερό μας χρόνο και σε εκείνους. Διότι τις γιορτές, κανείς δεν πρέπει να είναι και να νιώθει μόνος.
Για τον συντάκτη του Ratpack.gr, Βασίλη Κουρουμιχάκη, αυτός έγινε ο στόχος του για τα φετινά Χριστούγεννα και όλα ξεκίνησαν με μία γιορτινή επίσκεψη στο σπίτι του αγαπημένου του θείου. Ήξερε πως ο θείος του θα περνούσε μόνος τις γιορτές, ενώ λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, είχε καιρό να τον συναντήσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να τον εκπλήξει ευχάριστα και να κάνει μία Big Love κίνηση, που θα του έμενε αξέχαστη. Έτσι, μπήκε στο τρίθυρο ΜΙΝΙ του, έσπευσε στο πιο κοντινό σούπερ μάρκετ και αφού αγόρασε τα απαραίτητα για ένα εορταστικό τραπέζι, πέρασε στην κουζίνα του σπιτιού του και άφησε τον σεφ που έκρυβε μέσα του να βγει στην επιφάνεια.
Τι και αν δημιούργησε ένα μικρό χάος στην κουζίνα; Τι και αν δεν «το έχει» πολύ με τη μαγειρική; Η πρωτοβουλία είναι που μετράει! Και ειλικρινά, τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του θείου του, όταν είδε τον Βασίλη να φτάνει στην πόρτα του, ως ένας άλλος Άγιος Βασίλης.
Κάπως έτσι, γύρω από ένα τραπέζι και οι δυο θυμήθηκαν ότι τα Χριστούγεννα… είναι αγάπη! Big Love in Christmas Town, λοιπόν, και αυτές τις γιορτές, ας μην αφήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο μόνο! Ένα γεύμα, μία επίσκεψη, μία αγκαλιά αρκεί για να μοιράσει χαμόγελα και αγάπη!
Δείτε το βίντεο:
Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, οι περισσότεροι από εμάς οργανώνουμε τις γιορτινές μας συναντήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πού θα πάμε; Ποια στέκια θα επισκεφτούμε; Πού θα διασκεδάσουμε με τους κολλητούς; Αλήθεια όμως, μήπως ξεχνάμε κάποιους;
Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και όταν αναφερόμαστε στην αγάπη, είναι γεγονός πως σχεδόν όλοι μας τη γνωρίσαμε μέσα από τη φροντίδα και τη ζεστασιά που μας πρόσφεραν οι άνθρωποι οι οποίοι μας μεγάλωσαν, εκείνοι που μας «έλουζαν» κάθε χρόνο με δώρα και αγκαλιές. Δεν αναφέρομαι απλώς στους γονείς μας, αλλά στους θείους, τις θείες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, που ήταν πάντα εκεί για εμάς. Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ας κάνουμε τη διαφορά, αφιερώνοντας τον ελεύθερό μας χρόνο και σε εκείνους. Διότι τις γιορτές, κανείς δεν πρέπει να είναι και να νιώθει μόνος.
Για τον συντάκτη του Ratpack.gr, Βασίλη Κουρουμιχάκη, αυτός έγινε ο στόχος του για τα φετινά Χριστούγεννα και όλα ξεκίνησαν με μία γιορτινή επίσκεψη στο σπίτι του αγαπημένου του θείου. Ήξερε πως ο θείος του θα περνούσε μόνος τις γιορτές, ενώ λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, είχε καιρό να τον συναντήσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να τον εκπλήξει ευχάριστα και να κάνει μία Big Love κίνηση, που θα του έμενε αξέχαστη. Έτσι, μπήκε στο τρίθυρο ΜΙΝΙ του, έσπευσε στο πιο κοντινό σούπερ μάρκετ και αφού αγόρασε τα απαραίτητα για ένα εορταστικό τραπέζι, πέρασε στην κουζίνα του σπιτιού του και άφησε τον σεφ που έκρυβε μέσα του να βγει στην επιφάνεια.
Τι και αν δημιούργησε ένα μικρό χάος στην κουζίνα; Τι και αν δεν «το έχει» πολύ με τη μαγειρική; Η πρωτοβουλία είναι που μετράει! Και ειλικρινά, τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του θείου του, όταν είδε τον Βασίλη να φτάνει στην πόρτα του, ως ένας άλλος Άγιος Βασίλης.
Κάπως έτσι, γύρω από ένα τραπέζι και οι δυο θυμήθηκαν ότι τα Χριστούγεννα… είναι αγάπη! Big Love in Christmas Town, λοιπόν, και αυτές τις γιορτές, ας μην αφήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο μόνο! Ένα γεύμα, μία επίσκεψη, μία αγκαλιά αρκεί για να μοιράσει χαμόγελα και αγάπη!
Δείτε το βίντεο:
Big Love in Christmas Town σημαίνει πώς τα Χριστούγεννα είναι για όλους και όλες. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο καθένας, ποια είναι η ηλικία του, τα πιστεύω του. Εδώ υπάρχει μια θέση για όλους και όλοι, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους, γιορτάζουν μαζί. Νέοι με ηλικιωμένους, παντρεμένοι με ελεύθερους, παιδιά με μεγάλους. Το συν του ενός, συμπληρώνει το μείον του άλλου. Η γνώση του ενός, γίνεται μάθηση για τον άλλον. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το πνεύμα των Χριστουγέννων; Η αγάπη πάντα κερδίζει. Η αγάπη ενώνει και οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων γίνονται λόγος εξέλιξης!
Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος τα Χριστούγεννα, στο μενού μας, εκτός από τα παραδοσιακά πιάτα, θα συμπεριλαμβάνονται και γεύματα τα οποία θα απευθύνονται σε «ειδικές κατηγορίες», όπως είναι οι vegan, τα παιδιά, όσοι αποφεύγουν τη ζάχαρη… καθώς στο δικό μας ρεβεγιόν, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!
Είτε είσαι vegan, είτε vegetarian, είτε είσαι 100% κρεατοφάγος, ένα είναι το σίγουρο: Μετά τη δοκιμή του συγκεκριμένου πιάτου, ο «κόσμος» των γεύσεών σου θα αλλάξει ριζικά. Άλλωστε, η συγκεκριμένη συνταγή, σε όποια κατηγορία και εάν ανήκεις, θα σου θυμίσει πώς οι πρώτες ύλες και μερικά εκλεκτά προϊόντα, μπορούν να απογειώσουν γευστικά ένα πιάτο.
Τι θα χρειαστούμε:
· 1 μελιτζάνα
· 1 καρότο
· 1/2 πιπεριά πράσινη
· 1/2 πιπεριά κίτρινη
· 1/2 πιπεριά κόκκινη
· 1 στικ σέλερι
· 1 κρεμμύδι
·1 πράσο
· 1 σκ. σκόρδο
· 1 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κ.σ. θυμάρι
· αλάτι
· πιπέρι
· 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
· 50 γρ. κρασί κόκκινο
· 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
· 400 γρ. νερό
· 400 γρ. σπαγγέτι, με καρότο
· 1 κ.σ. βασιλικό
Εκτέλεση:
Τα βήματα είναι απλά: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ενώ στη συνέχεια κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3 -4 λεπτά, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το πράσο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, βάζουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με βασιλικό, ελαιόλαδο, πεκορίνο και πιπέρι.
Όσοι από εμάς έχουν παιδιά στο στενό ή ευρύτερο περίγυρό τους, γνωρίζουν πως ένα εορταστικό, χριστουγεννιάτικο δείπνο με κάστανα, βερίκοκα και δαμάσκηνα, θα είναι μία σκέτη... αποτυχία για τους μικρούς μας φίλους.
Ακόμη και εάν θέλουμε να φτιάξουμε για εκείνους κάτι ιδιαίτερο αυτές τις γιορτινές ημέρες, η καλύτερη λύση είναι να διαλέξουμε μία αγαπημένη και δημοφιλή παιδική συνταγή… και να την «πειράξουμε» λιγάκι.
Για ένα εορταστικό twist στο αγαπημένο φαγητό των παιδιών, mac 'n' cheese, συνδυάζουμε απλά τραγανά ψητά λαχανάκια, με μια κρεμώδη σάλτσα τσένταρ και ζυμαρικά πένες. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά προετοιμασίας πριν αφήσουμε τον φούρνο να κάνει τα υπόλοιπα.
Τι θα χρειαστούμε:
· 150 γραμ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
· 300 γραμ. πένες
· 40 γραμ. βούτυρο
· 1 μικρό πράσο, κομμένο σε φέτες (περίπου 50 γρ.)
· 2 καρότα
· 2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πράσινη)
· 25 γραμ. αλεύρι
· 600 ml γάλα
· 100 γραμ. κατεψυγμένο αρακά
· 175 γραμ. ώριμο τυρί Cheddar
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Στον μισό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον αρακά. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε μαζί με τον αρακά.
Στο μεταξύ κόβουμε τα καρότα και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια.
Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει και στο φούρνο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα καρότα, το πράσο και τις πιπεριές για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αφαιρούμε τα καρότα και τις πιπεριές από την κατσαρόλα, μαζί με το λάδι και τα υγρά τους.
Στην ίδια κατσαρόλα δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με έναν αβγοδάρτη για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 200 γραμ. από το cheddar και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, μαζί με το λάδι και τα υγρά τους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά με τον αρακά και ανακατεύουμε καλά, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 100 γραμ. από το cheddar.
Βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να κάνει το τυρί, μια χρυσή κρούστα από πάνω.
Αναμφίβολα, η συγκεκριμένα συνταγή, θα κάνει τους μικρούς μας φίλους να «γλείφουν και τα δάχτυλά τους».
Αυτό το κέικ καρότου χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιεί φυσική ξυλιτόλη για να το γλυκάνει και είναι πολύ απλό στην παρασκευή του.
Τι θα χρειαστούμε:
· 100 γραμ. πεκάν
· 140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
· 2 κ.σ. αλεσμένη κανέλα
· 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
· 140 γραμ. ξυλιτόλη
· 2 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
· 140 ml κραμβέλαιο
· 175 γραμ. καρότο τριμμένο
· 100 γραμ. σουλτανίνα
Για το σερβίρισμα:
· σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Το πρώτο μας βήμα είναι να ετοιμάσουμε τον φούρνο, ο οποίος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε στρογγυλή φόρμα για κέικ 18 εκατοστών. Αφήνουμε στην άκρη 12 πεκάν και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, την κανέλα, τη διττανθρακική σόδα, την ξυλιτόλη και τα ψιλοκομμένα πεκάν.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ή κανάτα, χτυπάμε τα αυγά και το κραμβέλαιο μαζί και τα ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού μέχρι να ενωθούν. Ανακατεύουμε μέσα το καρότο και τη σουλτανίνα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και τοποθετούμε στην κάτω πλευρά τα υπόλοιπα πεκάν.
Το ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά έως ότου το επάνω μέρος να είναι ελαστικό στην αφή. Ελέγχουμε μετά από 50 λεπτά, αν το κέικ έχει γίνει πολύ σκούρο και εάν χρειάζεται, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε εκτός για 10 λεπτά το κέικ μας να κρυώσει.
Αυτό το κέικ διατηρείται έως και πέντε ημέρες σε μια φόρμα, ενώ πριν το σερβίρουμε, περιχύνουμε με σιρόπι αγαύης προαιρετικά.
Κάθε συνταγή που είναι φτιαγμένη με αγάπη, αυτές τις ημέρες, μας φέρνει κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Η μαγειρική είναι κατά κάποιον τρόπο, η αφορμή για να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη. Η αγάπη κυκλοφορεί και μεταφέρεται ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους και τα Χριστούγεννα γεμίζουν νόημα και φέτος.
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αίσθημα της αφθονίας. Από τον στολισμό του σπιτιού μας, μέχρι τα συναισθήματά μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα… όλα είναι στον υπερθετικό βαθμό. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το πνεύμα των Χριστουγέννων; Η ανάγκη και η θέληση να μοιραζόμαστε στιγμές, εμπειρίες και συναισθήματα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα;
Και επειδή συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να ζήσουμε νέες εμπειρίες με τους πιο δικούς μας ανθρώπους εκείνες τις ημέρες, είναι η διοργάνωση εορταστικών τραπεζιών, η αφθονία είναι συνδεδεμένη και με το μενού των ρεβεγιόν μας.
Ένα πρόβλημα επομένως που προκύπτει με την έλευση κάθε νέας χρονιάς, είναι το τι θα κάνουμε τα leftovers των xmas dinner που προηγήθηκαν, έτσι ώστε τα γεύματά μας, να μην πάνε χαμένα.
Αυτό το τριώροφο κλαμπ σάντουιτς είναι ο τέλειος τρόπος για να εντάξουμε όλα τα χριστουγεννιάτικα φαγητά μας σε μια απολαυστική συνταγή.
Όλα όσα θα χρειαστούμε:
· 3 φέτες ψωμί της προτίμησής μας
· βούτυρο, για άλειμμα
· μαγιονέζα, για άλειμμα (προαιρετικά)
· περίπου 60 γραμ. περίσσευμα γαλοπούλας, κομμένη σε λεπτές φέτες
· 2–3 λεπτές φέτες μαγειρεμένο ζαμπόν, κομμένο σε λεπτές φέτες
· λίγες λεπτές φέτες τυρί (όπως έμενταλ, γραβιέρα, τσένταρ κλπ)
· μαλακά φύλλα μαρουλιού
· 2–3 κομμάτια από οποιοδήποτε στεγνό κρέας υπήρχε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
· 3-4 κουταλιές της σούπας λαχανοσαλάτα
· αγγουράκια, για να σερβίρουμε
· πατατάκια καλής ποιότητας ή τηγανητές πατάτες, για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Τα βήματα για να φτιάξουμε το απόλυτο post–xmas sandwich με τα leftovers του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν, είναι απλά. Για αρχή, ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα, αφήνοντας μαλακό το ψωμί από μέσα, ενώ αμέσως μετά αλείφουμε το μαλακό μέρος του ψωμιού με βούτυρο και μαγιονέζα.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια από τις ψημένες φέτες ψωμιού, μετά μια στρώση ζαμπόν και μετά τυρί. Συμπληρώνουμε μία ακόμη φέτα με το βουτυρωμένο ψωμί και προσθέτουμε το μαρούλι, μετά το κρέας της επιλογής μας και βάζουμε τη λαχανοσαλάτα από πάνω.
Τέλος, κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα τα κομμάτια που έχουμε φτιάξει και τα «καρφώνουμε» με οδοντογλυφίδες ή μπαστούνια κοκτέιλ για να στερεώσουμε το σάντουιτς, με ένα ή δύο αγγουράκια από πάνω. Συνοδέψτε το με πατατάκια ή πατάτες τηγανητές.
Αναμφίβολα σε κάθε σπίτι, τις ημέρες των γιορτών τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, κατέχουν «πρωταγωνιστική» θέση σχεδόν σε κάθε γεύμα. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως με τα leftovers των μυρωδάτων αυτών χριστουγεννιάτικων γλυκών με την έλευση του 2022; Μα φυσικά να φτιάξουμε το αγαπημένο όλων, μωσαϊκό, στο οποίο αντί για μπισκότα, θα χρησιμοποιήσουμε… κουραμπιέδες.
Όλα όσα θα χρειαστούμε:
· 120 γραμ. αμύγδαλα, χοντροκαβουρδισμένα
· 250 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
· 5 κ.σ. κονιάκ
· 200 γραμ. κουβερτούρα
· 50 γραμ. κακάο
· 300 γραμ. κουραμπιέδες
· 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση:
Η διαδικασία είναι γνώριμη, μέχρι να έρθει η στιγμή να θρυμματίσουμε τα μπισκότα μας. Σε ένα μπεν μαρί, βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχόμενα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Λίγο αργότερα, σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να καβουρδιστούν δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας: Τα αμύγδαλα, το κακάο και τους κουραμπιέδες αφού τους σπάσουμε λίγο με τα χέρια μας.
Περιχύνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με τα στερεά μας και ανακατεύουμε καλά, ενώ αμέσως μετά απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το μείγμα μας κατά μήκος και ρολάρουμε με προσοχή έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει το γλυκό μας.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες και αμέσως μετά θα είναι έτοιμο να το γευτούμε, ξετρελαίνοντας μικρούς και μεγάλους.
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία μας να συνδυάσουμε την αφθονία με την αλληλεγγύη, προσφέροντας «γεύματα αγάπης», σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Πώς; Φτιάχνοντας τις δύο παραπάνω εύκολες και γρήγορες συνταγές, με τα leftovers των γιορτών και προσφέροντας χαμόγελα και θαλπωρή σε όποιους τα χρειάζονται. Άλλωστε, Big Love in Christmas Town, σημαίνει πώς τα Χριστούγεννα είναι για όλους και όλες, ακόμη και μετά το πέρας των γιορτών.
Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με τα δώρα, τη γιορτή, το σμίξιμο αγαπημένων ανθρώπων, το χιόνι, τα στολίδια, τα φωτάκια, τις μελωδίες, τα γιορτινά γλυκά και τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές. Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε μία πόλη που υμνεί τα Χριστούγεννα; Που γιορτάζει όπως θα έπρεπε να γιορτάζουμε; Που το τοπίο είναι ιδανικό και οι γεύσεις ιδιαίτερες;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν στην ύπαρξη μίας διάχυτης αγάπης και θαλπωρής, σε καθετί γύρω μας, αυτές τις γιορτινές ημέρες. Big Love in Christmas Town λοιπόν, σημαίνει πώς τα Χριστούγεννα είναι για όλους και όλες. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να είναι ο καλύτερος τρόπος να τα γιορτάσουμε, αν όχι η διοργάνωση ενός ξεχωριστού χριστουγεννιάτικου δείπνου, για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα;
Φέτος τα Χριστούγεννα το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, μετατρέπεται σε κάτι παραπάνω από μία γαστρονομική εμπειρία, καθώς γίνεται το μέσο εκείνο που θα ενώσει τους ανθρώπους και θα «ταξιδέψει» την αγάπη σε κάθε σπίτι.
Αυτές τις γιορτές το δικό μας μενού θα είναι γευστικό, πολύχρωμο και άκρως χριστουγεννιάτικο μιας και επιλέξαμε το βασικό συστατικό κάθε συνταγής να είναι το ρόδι, ένα προϊόν που συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη, που καθένας μας αποζητά από τη νέα χρονιά που έρχεται.
Ξεκινώντας από τα ορεκτικά μας, δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας μία δροσερή σαλάτα, με χαλούμι, ζουμερούς σπόρους ροδιού και τραγανό κολοκυθόσπορο. Πρόκειται για έναν κομψό συνδυασμό, που δεν γίνεται να αφήσουμε εκτός μενού.
Τι θα χρειαστούμε:
· 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
· 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
· 2 πορτοκάλια
· 4 χούφτες φύλλα ρόκας
· 2 παντζάρια βρασμένα, ψιλοκομμένα
· Μία σταγόνα ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
· 80 γραμ. χαλούμι κομμένο σε λεπτές φέτες, κομμένες στη μέση
· 80 γραμ. σπόρους ροδιού
· 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κολοκύθας
· Μία χούφτα φύλλα μέντας
· Μερικά κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένο
Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη! Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι σε φέτες, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια από το πορτοκάλι και, στη συνέχεια, το ψιλοκόβουμε, τοποθετώντας τους χυμούς του στο μπολ με τα κρεμμύδια για να δημιουργηθεί ένα γευστικό dressing. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ρόκα, τα παντζάρια και το πορτοκάλι σε ένα πιάτο. Αμέσως μετά, ρίχνουμε μία σταγόνα λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ούτως ώστε να τηγανίσουμε το χαλούμι για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Ανακατεύουμε το ρόδι με τα κρεμμύδια και ρίχνουμε με κουτάλι αυτό όλο το dressing που δημιουργήθηκε παραπάνω, ενώ στη συνέχεια πάνω από τη ρόκα, ρίχνουμε το χαλούμι και πασπαλίζουμε με τους σπόρους κολοκύθας, τον δυόσμο και τον άνηθο.
Το κυρίως πιάτο αναμφίβολα, είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» για να είναι επιτυχημένο κάθε δείπνο. Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη συνταγή για φέτος τα Χριστούγεννα, αν όχι ένα πιάτο που θα «διατρέχεται» από το ρόδι;
Μπορεί λοιπόν συνήθως το κρέας να είναι ο «πρωταγωνιστής» των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν, ωστόσο φέτος επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα δείπνο το οποίο θα αποτελείται από τα αγαπημένα όλων ζυμαρικά. Το όνομα αυτού, σπαγγέτι με σάλτσα ροδιού. Πρόκειται για ένα healthy and high protein πιάτο, το οποίο θα σαγηνεύσει ακόμη και τους πιο hardcore κρεατοφάγους.
Τι θα χρειαστούμε:
· 500 γραμ. χυμό ροδιού
· 80 γραμ. κρέμα βαλσάμικο
· 20 γραμ. μέλι
· 400 γραμ. σπαγγέτι
· αλάτι
· 150 γραμ. κατσικίσιο τυρί
Για το σερβίρισμα:
· καρύδια
· ρόδι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τον χυμό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, το μέλι και βράζουμε 6-8 λεπτά για να πέσει ο όγκος της σάλτσας και να δέσει. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα σπαγγέτι ή οποιοδήποτε άλλο είδος ζυμαρικού προτιμάμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια μας, έτσι ώστε να γίνουν «al dente».
Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό για να τραβήξουν τη σάλτσα. Έπειτα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το κατσικίσιο τυρί. Ψήνουμε για ένα λεπτό από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά, σπάμε το τυρί σε κομμάτια μέσα στο τηγάνι με τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα σπαγγέτι και το κατσικίσιο τυρί με τα καρύδια και το ρόδι.
Και μιας και είμαστε πλήρεις από το βασικό μας γεύμα, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο αγαπημένο μας πιάτο, που δεν είναι άλλο από το επιδόρπιο. Λίγο το αλκοόλ, λίγο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που τρώμε από την αρχή των γιορτών, η ανάγκη μας για κάτι ελαφρύ και δροσερό, είναι εμφανής.
Το επιδόρπιό μας αυτές τις ημέρες, έχει μία εορταστική διάθεση, μιας και η συνταγή περιλαμβάνει εκτός από ρόδι, κρέμα με μπαχαρικά κανέλας και τζίντζερ.
Τι θα χρειαστούμε:
· 300 γραμ. κρέμα σαντιγί
· 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
· 2 μπάλες τζίντζερ, ψιλοκομμένο, συν μία κουταλιά της σούπας σιρόπι από το βάζο
· 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
· 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, συν μια πρέζα
· 6 φωλιές μαρέγκας σπασμένες σε κομμάτια
· 80 γραμ. σπόρους ροδιού
· 3 κλωναράκια μέντας, φύλλα μαζεμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το σιρόπι τζίντζερ, τη ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να πήξουν. Ρίχνουμε απαλά τη μαρέγκα, τα 2/3 των σπόρων ροδιού, το ψιλοκομμένο τζίντζερ και τη μέντα μέχρι να ανακατευτούν.
Τοποθετούμε το μείγμα με κουτάλι, σε έξι μικρά ποτήρια και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο τζίντζερ, τους σπόρους ροδιού και τη μέντα. Διακοσμούμε το εκάστοτε ποτήρι, με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με μια πρέζα κανέλας για να σερβίρουμε και ιδού το απόλυτο Christmas Dessert.
Συμβουλή: Για να αφαιρέσουμε εύκολα τους σπόρους από το ρόδι, κόβουμε το πάνω μέρος, μετά τα πλαϊνά και ανοίγουμε το σώμα του ροδιού. Χτυπάμε σταθερά το δέρμα με μια ξύλινη κουτάλα.
Κλείνοντας το δείπνο μας δεν θα μπορούσαμε να μην προσφέρουμε σε όλους τους προσκεκλημένος μας, το λεγόμενο Pomegranate mojito mocktail, ένα μη αλκοολούχο cocktail, το οποίο περιλαμβάνει σπόρους και χυμό ροδιού. Το μόνο που θα χρειαστούμε για το συγκεκριμένο ποτό, είναι τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού, ένα μεγάλο τσαμπί μέντα, δύο λάιμ, κομμένα στα τέσσερα, συν φέτες για γαρνίρισμα, ένα λίτρο χυμό ροδιού και 500 ml λεμονάδα.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν και μαζί τους, οι προετοιμασίες και τα μαγειρέματα! Το παραπάνω μενού, είναι εδώ για να δώσει απάντηση στην απορία που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο, που δεν είναι άλλη από το «τι θα μαγειρέψουμε;». Ποιο χριστουγεννιάτικο γεύμα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους ή την οικογένειά μας; Ποιο γλυκό θα μπορέσει να συναγωνιστεί τον πολυπόθητο κορμό σοκολάτας; Ποιο ορεκτικό θα είναι δροσερό και ανάλαφρο για να μην «φουσκώσουν» οι καλεσμένοι μας; Τα ερωτήματα είναι πολλά, ωστόσο δεν χρειάζεται ανησυχία, καθώς η γιορτινή διάθεση και οι σωστές συνταγές, είναι όλα όσα χρειαζόμαστε σε αυτό το δείπνο.
Μιας και οι ημέρες που έρχονται θα μας βρουν πολλές φορές σε τραπέζια – κάποια από αυτά πιο επίσημα, κάποια λιγότερο - ας έχουμε στο νου μας μερικούς βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, το λεγόμενο Savoir Vivre, που είναι απαραίτητο για κάθε εορταστική περίσταση, είτε έχουμε τον ρόλο του οικοδεσπότη, είτε του επίσημου προσκεκλημένου.
Μπορεί για πολλούς η εκμάθηση των κανόνων ενός σωστού δείπνου, να μοιάζει με «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, ωστόσο η σωστή οργάνωση του τραπεζιού, είναι μία εύκολη και κατανοητή διαδικασία, εάν εντρυφήσεις στους «άγραφους νόμους» του καλού τρόπου ζωής. Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία λοιπόν, καθώς μερικά βασικά βήματα του art de la table (δηλαδή η τέχνη του στρωσίματος του τραπεζιού) είναι εδώ για να σας λύσουν κάθε απορία.
Μπορεί το σωστό στήσιμο του τραπεζιού, να μην είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στη χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ωστόσο δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς πως συνήθως «κλέβουμε» τις εντυπώσεις στο ντεκόρ γεμάτο φαντασία.
Παρόλα αυτά, αυτές τις γιορτές στο χριστουγεννιάτικό μας τραπέζι, δεν θα υπάρχει κανένα ψεγάδι, χάρη στις παρακάτω συμβουλές που θα ακολουθήσουμε πιστά:
1. Τα μαχαιροπίρουνα στοιχίζονται σε μια ευθεία περίπου 3 εκ. από την άκρη του τραπεζιού.
2. Τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο δείπνο, από έξω προς τα μέσα. Μαχαίρια και κουτάλι δεξιά και πιρούνια αριστερά, εκτός της περίπτωσης που κάποιο ορεκτικό πιάτο, συνήθως θαλασσινό, τρώγεται με μικρό πιρούνι που δεν χρειάζεται συνοδεία από μαχαίρι. Τότε αυτό το πιρουνάκι πάει δεξιά, μια και το δεξί χέρι θα το χρησιμοποιήσει, στην ίδια λογική με το κουτάλι της σούπας. Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου στη διάταξη με την οποία τα χέρια θα τα πιάσουν.
3. Για το ψάρι ιδανικά πρέπει να μπουν ειδικά μαχαιροπίρουνα.
4. Το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί ή το μπολ της σαλάτας μπαίνει αριστερά, μαζί με το μαχαίρι του βουτύρου. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο, τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβαξη των πιάτων.
5. Τα πιάτα στοιβάζονται με μέγιστο τα τρία με το πιάτο του κυρίως γεύματος κάτω και από πάνω του πρώτου και της σούπας. Αν το δείπνο έχει περισσότερα πιάτα, τότε θα γίνουν αλλαγές από το προσωπικό ή τους οικοδεσπότες στην πορεία ή θα έρθουν τα πιάτα έτοιμα με το φαγητό μέσα.
6. Τα ποτήρια πάνε δεξιά και περιφερειακά προς το πιάτο. Πιο κοντά μπαίνει του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου και προς το κέντρο, του νερού.
7. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείτε να έχετε στήσει και ποτήρια για απεριτίφ/ λικέρ και αφρώδη οίνο, η βασική αρχή είναι: Ό,τι συνοδεύει την αρχή του δείπνου πάει κοντά στην άκρη του τραπεζιού και ό,τι καταναλώνεται προς το τέλος, πάει προς το κέντρο σε περιφερειακή διάταξη, με τελευταίο το ποτήρι νερού.
8. Η πετσέτα, η οποία πρέπει να είναι πάντα υφασμάτινη σε επίσημο δείπνο, μπαίνει αριστερά διπλωμένη με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκεφτείτε.
Η τελετουργία των πραγμάτων, αφενός δίνει μεγαλύτερη απόλαυση στο αποτέλεσμα και αφετέρου μας εντάσσει στο υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού. Αυτά τα Χριστούγεννα, η αγάπη που είναι παντού διάχυτη στους δρόμους της πόλης, ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, έτσι ώστε να γίνει το τραπέζι μας πιο όμορφο και ξεχωριστό για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Άλλωστε, η περιποίηση και η φροντίδα τους, είναι όλα όσα ζητάμε αυτές τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε.