Πραγματοποιώντας μία μακρινή αναδρομή στο παρελθόν, αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά από την παιδική μου ηλικία είναι, εμένα να τεντώνω το χέρι και να σβήνω με λαχτάρα μία-μία τις ημέρες του Δεκέμβρη από ένα μεγάλο ημερολόγιο τοίχου, περιμένοντας ανυπόμονα για την έλευση των γιορτών! Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από αυτή την παιδική ανάμνηση, τόσα ώστε πλέον να έχω δύο δικά μου παιδιά, όμως αυτή η «φλόγα» αδημονίας καεί ακόμη ασίγαστη μέσα μου.
Ναι! Ακόμη και σήμερα, περιμένω πώς και πώς τη στιγμή που θα αφήσω πίσω κάθε υποχρέωση, για να απολαύσω στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού μαζί με τα μικρά μου, ενώ στο φόντο θα τρεμοσβήνει το φως από τα πολύχρωμα λαμπάκια στο έλατο και θα ακούγονται χαμηλόφωνα γιορτινές μελωδίες. Αυτό οφείλεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό στην οικογένειά μου, αφού μέσα από τις διαχρονικές παραδόσεις και τις οικογενειακές «ιεροτελεστίες» που μου κληροδότησε, μου έμαθε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα η ιδανική ευκαιρία για να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο.
Και εάν υπήρχε κάποια, που σίγουρα είχε βρει το «μυστικό» για να φέρνει όλη την οικογένεια κοντά, δεν ήταν άλλη από τη μαμά μου, η οποία μέσα από τις πατροπαράδοτες συνταγές που της δίδαξε η γιαγιά, μας έκανε όλους, μικρούς και μεγάλους, να μαζευόμαστε κάθε χρόνο γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Γιατί, εάν οφείλω σε κάποιον, όλες αυτές τις ανεξίτηλες γιορτινές αναμνήσεις που κουβαλάω, είναι στις μαγείρισσες της οικογένειας, τις «πρωταγωνίστριες» των δικών μου Χριστουγέννων, τις γυναίκες που με τα αχνιστά τραγανά ψητά και τα λαχταριστά γλυκά τους, έδωσαν στις γιορτές μία ξεχωριστή γεύση και ένα άρωμα θαλπωρής, που θα θυμάμαι για πάντα.
Η αλήθεια είναι πως όποιος από εμάς είχε την τύχη και τη χαρά να μεγαλώσει μέσα σε μία οικογένεια που γιόρταζε τα Χριστούγεννα με κάθε επισημότητα, γνωρίζει καλά πως η στιγμή που η μαμά ή η γιαγιά τρύπωνε στην κουζίνα για να κάνει τα… μαγικά της, ήταν τουλάχιστον «ιερή»! Όχι μόνο γιατί έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να μας ευχαριστήσει με ένα «πλούσιο» εορταστικό μενού, αλλά διότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έπαιρνε θέση στον θρόνο της σαν αληθινή βασίλισσα και με μία κουτάλα για σκήπτρο, έφτιαχνε τα Χριστούγεννα, σχεδόν από το μηδέν. Ειλικρινά, σαν σήμερα θυμάμαι τη μαμά μου να τριγυρίζει στην κουζίνα, έχοντας απλωμένα στον πάγκο τα σύνεργά της, το λεκιασμένο τετράδιο με τις χειρόγραφες οδηγίες, το χαρακτηριστικό λαμπερό περιτύλιγμα του βουτύρου Lurpak από 100% αγελαδινό γάλα, τα δεκάδες βαζάκια από διαφορετικά μπαχάρια, και με ένα βλέμμα όλο νόημα, να με προσκαλεί να συμμετέχω στην αποστολή της! Δίχως δεύτερη σκέψη, παρασυρμένη από τις λαχταριστές μυρωδιές, την όψη των ακατέργαστων υλικών που μεταμορφώνονταν μέσα στο μπολ, αλλά και τον ενθουσιασμό της μαμάς, φορούσα την ποδιά αστραπιαία και γινόμουν η βοηθός της.
Διαβάζοντας ξανά όσα έχω γράψει παραπάνω, καταλαβαίνω τελικά πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα πιάτα που περιλαμβάνει το γιορτινό μας τραπέζι. Γιατί, πίσω από αυτά «κρύβονται» οι δικές μας μικρές γιορτινές ιστορίες, οι ιστορίες που δημιουργούμε μέσα στην κουζίνα με τους δικούς μας ανθρώπους και καταλήγουν να γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, να μας συντροφεύουν για μία ολόκληρη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικότερα τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που ήταν εξίσου δύσκολη για όλους μας, οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο οικογενειακό γιορτινό γεύμα. Έχοντας για αρχηγό τη μαγείρισσά ή τον μάγειρα του σπιτιού, μπορούμε να μετατρέψουμε την προετοιμασία του εορταστικού δείπνου σε μια συναρπαστική οικογενειακή αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ο καθένας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο θα συνεισφέρουμε όλοι μαζί σε κάτι που αργότερα θα μοιραστούμε μεταξύ μας, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε καινούργιες μελλοντικές αναμνήσεις. Γιατί μπορεί το 2020 να ήταν μία πρωτόγνωρη χρονιά που με το νέο έτος θα θέλουμε να διαγράψουμε διαπαντός από το μυαλό μας, όμως τα φετινά Χριστούγεννα, αξίζει να είναι μία περίοδος που θα θυμόμαστε για πάντα με νοσταλγία!
Με άλλα λόγια, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συσπειρωθούμε! Να βάλουμε μπρος τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, να ξετρυπώσουμε από το ράφι το τετράδιο συνταγών που μας κληροδότησε η μαμά ή η γιαγιά, να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής των αγαπημένων μας γιορτινών πιάτων και να φτιάξουμε από την αρχή τα δικά μας Χριστούγεννα. Μπορεί οι οδηγίες των ειδικών να μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι για το κοινό καλό, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει από το να απολαύσουμε την παρούσα περίοδο όσο περισσότερο μπορούμε, ακολουθώντας πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, μένοντας σπίτι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως αυτές οι παραδόσεις είναι που θα φέρουν στο σπιτικό μας τις απολαυστικές μυρωδιές, τη ζεστασιά και τη γιορτινή αισιόδοξη ατμόσφαιρα, που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Έτσι, θα αντλήσουμε χαρά και ελπίδα, θα καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για αυτές τις σπιτικές «ιεροτελεστίες» που μας χάρισαν οι μεγαλύτεροι, ελπίζοντας πως κάποτε, ίσως και εκείνα με τη σειρά τους θα τις μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά.
Μην χάνετε, λοιπόν, άλλο χρόνο! Ήρθε η ώρα να γεμίσετε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας με τα αγνά υλικά που θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι σας χαρά και χαμόγελα! Επιλέγοντας τα ίδια υλικά που γνωρίζετε πως εμπιστεύεται η δική σας μαγείρισσα-«βασίλισσα» των Χριστουγέννων, όπως το βούτυρο Lurpak που εδώ και 100 χρόνια υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι φετινές γιορτές θα είναι το ιδανικό «κλείσιμο» για να αποχαιρετίσετε το 2020!
#TheCookMakesChristmas #ChristmasDeservesLurpak #Lurpakgr #Lurpak #butter #cooking
Πραγματοποιώντας μία μακρινή αναδρομή στο παρελθόν, αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά από την παιδική μου ηλικία είναι, εμένα να τεντώνω το χέρι και να σβήνω με λαχτάρα μία-μία τις ημέρες του Δεκέμβρη από ένα μεγάλο ημερολόγιο τοίχου, περιμένοντας ανυπόμονα για την έλευση των γιορτών! Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από αυτή την παιδική ανάμνηση, τόσα ώστε πλέον να έχω δύο δικά μου παιδιά, όμως αυτή η «φλόγα» αδημονίας καεί ακόμη ασίγαστη μέσα μου.
Ναι! Ακόμη και σήμερα, περιμένω πώς και πώς τη στιγμή που θα αφήσω πίσω κάθε υποχρέωση, για να απολαύσω στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού μαζί με τα μικρά μου, ενώ στο φόντο θα τρεμοσβήνει το φως από τα πολύχρωμα λαμπάκια στο έλατο και θα ακούγονται χαμηλόφωνα γιορτινές μελωδίες. Αυτό οφείλεται βέβαια σε μεγάλο βαθμό στην οικογένειά μου, αφού μέσα από τις διαχρονικές παραδόσεις και τις οικογενειακές «ιεροτελεστίες» που μου κληροδότησε, μου έμαθε πως οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα η ιδανική ευκαιρία για να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο.
Και εάν υπήρχε κάποια, που σίγουρα είχε βρει το «μυστικό» για να φέρνει όλη την οικογένεια κοντά, δεν ήταν άλλη από τη μαμά μου, η οποία μέσα από τις πατροπαράδοτες συνταγές που της δίδαξε η γιαγιά, μας έκανε όλους, μικρούς και μεγάλους, να μαζευόμαστε κάθε χρόνο γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Γιατί, εάν οφείλω σε κάποιον, όλες αυτές τις ανεξίτηλες γιορτινές αναμνήσεις που κουβαλάω, είναι στις μαγείρισσες της οικογένειας, τις «πρωταγωνίστριες» των δικών μου Χριστουγέννων, τις γυναίκες που με τα αχνιστά τραγανά ψητά και τα λαχταριστά γλυκά τους, έδωσαν στις γιορτές μία ξεχωριστή γεύση και ένα άρωμα θαλπωρής, που θα θυμάμαι για πάντα.
Η αλήθεια είναι πως όποιος από εμάς είχε την τύχη και τη χαρά να μεγαλώσει μέσα σε μία οικογένεια που γιόρταζε τα Χριστούγεννα με κάθε επισημότητα, γνωρίζει καλά πως η στιγμή που η μαμά ή η γιαγιά τρύπωνε στην κουζίνα για να κάνει τα… μαγικά της, ήταν τουλάχιστον «ιερή»! Όχι μόνο γιατί έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να μας ευχαριστήσει με ένα «πλούσιο» εορταστικό μενού, αλλά διότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έπαιρνε θέση στον θρόνο της σαν αληθινή βασίλισσα και με μία κουτάλα για σκήπτρο, έφτιαχνε τα Χριστούγεννα, σχεδόν από το μηδέν. Ειλικρινά, σαν σήμερα θυμάμαι τη μαμά μου να τριγυρίζει στην κουζίνα, έχοντας απλωμένα στον πάγκο τα σύνεργά της, το λεκιασμένο τετράδιο με τις χειρόγραφες οδηγίες, το χαρακτηριστικό λαμπερό περιτύλιγμα του βουτύρου Lurpak από 100% αγελαδινό γάλα, τα δεκάδες βαζάκια από διαφορετικά μπαχάρια, και με ένα βλέμμα όλο νόημα, να με προσκαλεί να συμμετέχω στην αποστολή της! Δίχως δεύτερη σκέψη, παρασυρμένη από τις λαχταριστές μυρωδιές, την όψη των ακατέργαστων υλικών που μεταμορφώνονταν μέσα στο μπολ, αλλά και τον ενθουσιασμό της μαμάς, φορούσα την ποδιά αστραπιαία και γινόμουν η βοηθός της.
Διαβάζοντας ξανά όσα έχω γράψει παραπάνω, καταλαβαίνω τελικά πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα πιάτα που περιλαμβάνει το γιορτινό μας τραπέζι. Γιατί, πίσω από αυτά «κρύβονται» οι δικές μας μικρές γιορτινές ιστορίες, οι ιστορίες που δημιουργούμε μέσα στην κουζίνα με τους δικούς μας ανθρώπους και καταλήγουν να γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, να μας συντροφεύουν για μία ολόκληρη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικότερα τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που ήταν εξίσου δύσκολη για όλους μας, οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο οικογενειακό γιορτινό γεύμα. Έχοντας για αρχηγό τη μαγείρισσά ή τον μάγειρα του σπιτιού, μπορούμε να μετατρέψουμε την προετοιμασία του εορταστικού δείπνου σε μια συναρπαστική οικογενειακή αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ο καθένας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο θα συνεισφέρουμε όλοι μαζί σε κάτι που αργότερα θα μοιραστούμε μεταξύ μας, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε καινούργιες μελλοντικές αναμνήσεις. Γιατί μπορεί το 2020 να ήταν μία πρωτόγνωρη χρονιά που με το νέο έτος θα θέλουμε να διαγράψουμε διαπαντός από το μυαλό μας, όμως τα φετινά Χριστούγεννα, αξίζει να είναι μία περίοδος που θα θυμόμαστε για πάντα με νοσταλγία!
Με άλλα λόγια, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συσπειρωθούμε! Να βάλουμε μπρος τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, να ξετρυπώσουμε από το ράφι το τετράδιο συνταγών που μας κληροδότησε η μαμά ή η γιαγιά, να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής των αγαπημένων μας γιορτινών πιάτων και να φτιάξουμε από την αρχή τα δικά μας Χριστούγεννα. Μπορεί οι οδηγίες των ειδικών να μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι για το κοινό καλό, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει από το να απολαύσουμε την παρούσα περίοδο όσο περισσότερο μπορούμε, ακολουθώντας πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, μένοντας σπίτι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως αυτές οι παραδόσεις είναι που θα φέρουν στο σπιτικό μας τις απολαυστικές μυρωδιές, τη ζεστασιά και τη γιορτινή αισιόδοξη ατμόσφαιρα, που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Έτσι, θα αντλήσουμε χαρά και ελπίδα, θα καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για αυτές τις σπιτικές «ιεροτελεστίες» που μας χάρισαν οι μεγαλύτεροι, ελπίζοντας πως κάποτε, ίσως και εκείνα με τη σειρά τους θα τις μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά.
Μην χάνετε, λοιπόν, άλλο χρόνο! Ήρθε η ώρα να γεμίσετε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας με τα αγνά υλικά που θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι σας χαρά και χαμόγελα! Επιλέγοντας τα ίδια υλικά που γνωρίζετε πως εμπιστεύεται η δική σας μαγείρισσα-«βασίλισσα» των Χριστουγέννων, όπως το βούτυρο Lurpak που εδώ και 100 χρόνια υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι φετινές γιορτές θα είναι το ιδανικό «κλείσιμο» για να αποχαιρετίσετε το 2020!
#TheCookMakesChristmas #ChristmasDeservesLurpak #Lurpakgr #Lurpak #butter #cooking
Εάν τα Χριστούγεννα είχαν μία συγκεκριμένη γεύση, ποια θα ήταν αυτή; Η αμυγδαλωτή αίσθηση που αφήνει το γερμανικό χριστουγεννιάτικο stollen cake; Η φρουτώδης επίγευση από τα αποξηραμένα φρούτα ενός αυθεντικό ιταλικού panettone; Ή μήπως, η κρεμώδης «πλούσια» υφή μίας σιροπιαστής πάβλοβα; Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε τόπος, διαθέτει τις δικές του ξεχωριστές συνταγές για να δίνει στην περίοδο των γιορτών τη γεύση που πραγματικά της αξίζει! Γιατί μπορεί εμείς να περιοριζόμαστε κάθε χρόνο στα καθιερωμένα μελομακάρονα, τις μελένιες δίπλες, τους «χιονισμένους» κουραμπιέδες και την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, όμως υπάρχουν αναρίθμητες γεύσεις που συνδέονται άρρηκτα με τη γέννηση του Χριστού και προέρχονται από λαούς οι οποίοι τιμούν και αυτοί τη δημοφιλέστερη χριστιανική γιορτή.
Εάν θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε έναν πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στα φετινά Χριστούγεννα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να τολμήσουμε μερικές από αυτές τις συνταγές και να γνωρίσουμε από πρώτο «χέρι» τι πραγματικά σημαίνει Χριστούγεννα σε κάθε άκρη του κόσμου, από την πολύ μακρινή Νέα Ζηλανδία μέχρι τη γειτονική μας Ιταλία! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από αυτές τις γλυκές συνταγές, που υπόσχονται πως θα ξετρελάνουν τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Ακολουθώντας τις οδηγίες και προσθέτοντας στο ψυγείο μας το βούτυρο Lurpak από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά, δηλαδή το «πολύτιμο» συστατικό που αξίζουν οι γιορτές μας, είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει ευχάριστα!
Το αγαπημένο αυστραλέζικο γλυκό έχει πάρει την ονομασία του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, έπειτα από μία περιοδεία της στη μακρινή ήπειρο το 1920. Είναι ένα δροσιστικό επιδόρπιο, το οποίο σερβίρεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι Αυστραλοί έπειτα από ένα καλοκαιρινό εορταστικό μπάρμπεκιου δίπλα στη θάλασσα! Για να πραγματοποιήσετε την πάβλοβα θα χρειαστείτε:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ
-180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-180 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
-180 γρ. ασπράδια αβγών (περίπου 5-6 αβγά)
-30 γρ. corn flour κοσκινισμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
-300 γρ. κρέμα γάλακτος
-150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
-100 γρ. άχνη ζάχαρη
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΡΟΔΙΟΥ
-300 γρ. χυμό ρόδι
-100 γρ. ζάχαρη
-60 γρ. κρέμα βαλσαμικού με ρόδι
-30 γρ. βούτυρο Lurpak
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ
-150 γραμμάρια ρόδι
-λίγα φύλλα φρέσκια μέντα
Θα ξεκινήσετε τη συνταγή προετοιμάζοντας τη μαρέγκα. Θα τοποθετήσετε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια του αβγού, θα τα χτυπήσετε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο-λίγο την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένοντας να σφίξει το μείγμα. Θα αφαιρέσετε τον κάδο από το μίξερ και θα προσθέσετε κοσκινίζοντας την άχνη ζάχαρη, το corn flour, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Θα στρώσετε σε ένα αντικολλητικό ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί και θα ρίξετε με μία μεγάλη κουτάλα τη μαρέγκα, δίνοντάς της ένα κυκλικό σχήμα.
Θα ψήσετε τη μαρέγκα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 100°C για 3 με 4 ώρες, μέχρι να στεγνώσει καλά και να ξεκολλάει από το αντικολλητικό χαρτί. Έπειτα, θα τη βγάλετε από τον φούρνο και θα την αφήσετε να κρυώσει. Όσο θα ψήνεται η μαρέγκα, θα βάλετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά που χρειάζονται για την κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Θα τα χτυπήσετε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα και θα την τοποθετήσετε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, θα βάλετε ένα μικρο κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, θα ρίξετε τη ζάχαρη με τον χυμό ροδιού και θα αφήσετε το μείγμα να σιγοβράσει, μέχρι να αποκτήσει μία παχύρευστη υφή σιροπιού. Θα αφαιρέσετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, θα προσθέσετε το βούτυρο Lurpak με την κρέμα βαλσάμικου και θα ανακατέψετε καλά το μείγμα. Έπειτα, θα τοποθετήσετε το σιρόπι σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή μύτη και θα το αφήσετε να κρυώσει καλά. Όταν ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, θα περιχύσετε με λίγο από το σιρόπι τη μαρέγκα, θα τοποθετήσετε την κρέμα και έπειτα, θα ρίξετε από πάνω το υπόλοιπο σιρόπι. Τέλος, θα γαρνίρετε το γλυκό με ρόγες ροδιού και φύλλα μέντας.
Το panettone είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού το οποίο παρασκευάστηκε πρώτη φορά στο Μιλάνο και έκτοτε, θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά σε όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία του χρονολογείται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και προέκυψε από έναν ανταγωνισμό μεταξύ δύο κορυφαίων Μιλανέζων αρτοποιών, του Angelo Motta και του Gioacchino Alemagna. Ο πρώτος ήταν εκείνος που έδωσε στο panettone το χαρακτηριστικό σχήμα τρούλου, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να το συστήσει σε όλη την πόλη. H διαδικασία που απαιτεί είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ για να το παρασκευάσετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
-100 ml καυτό νερό
-200 γρ. βούτυρο Lurpak
-125 ml γάλα
-40 γρ. μαγιά
-450 γρ. σιτάλευρο
-120 γρ. ζάχαρη
-σκόνη από 1 καρπό βανίλιας
-ξύσμα ενός λεμονιού
-6 αβγά
-½ κουταλάκι αλάτι
-200 γρ. σιτάλευρο
-70 γρ. ψιλοκομμένο γλασέ ξύσμα πορτοκαλιού
-75 γρ. αποξηραμένα cranberries
-60 γρ. αποξηραμένα cranberries
-200 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
Θα ξεκινήσετε ανακατεύοντας σε ένα κατσαρολάκι το ζεστό νερό με τη μαγιά και μία κουταλιά ζάχαρης, θα τα βάλετε σε χαμηλή φωτιά και θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, θα χτυπήσετε τους κρόκους των αβγών, τη σκόνη βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Έπειτα, θα προσθέσετε σταδιακά το μείγμα της μαγιάς, ξεκινώντας με 180 γρ., συμπληρώνοντας με το βούτυρο Lurpak, προσθέτοντας το αλεύρι και ανακατεύοντας.
Θα ζυμώσετε καλά τη ζύμη για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή, ελαστική και εύπλαστη, θα την τοποθετήσετε σε ένα μπολ, αφού πρώτα αλείψετε το εσωτερικό του με λίγο λάδι. Στη συνέχεια, θα το καλύψετε με μια καθαρή πετσέτα και θα το αφήσετε να φουσκώσει για μία ώρα, σε ένα ζεστό μέρος. Θα προθερμάνετε τον φούρνο σου στους 200°C και θα βουτυρώσετε την εσωτερική επιφάνεια της φόρμα ψησίματος που θα χρησιμοποιήσετε.
Έπειτα, θα απλώσετε τη ζύμη σε μία καθαρή επιφάνεια, θα την πλάσετε σε τετράγωνο σχήμα και θα γαρνίρετε με το γλασέ πορτοκαλιού και τις σταφίδες. Θα καλύψετε τη ζύμη με μία πετσέτα και θα την αφήσετε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει. Με το πέρας των 30 λεπτών, θα τοποθετήσετε τη ζύμη στη φόρμα, θα την αλείψετε με λιωμένο βούτυρο και θα τη φουρνίσετε για 10 λεπτά. Θα τη βγάλετε από τον φούρνο, θα την αλείψετε με λίγο λιωμένο βούτυρο Lurpak και θα τη βάλετε στον φούρνο για 30 με 35 λεπτά ακόμη.
Μέχρι τον 15ο αιώνα, το stollen κέικ ήταν ένα απλό ψωμί. Όλα άλλαξαν όμως, έπειτα από την επιστολή του δούκα Εrnst της Σαξονίας στον Πάπα Νικόλαο τον 4ο, ο οποίος ζητούσε να επιτραπεί στους αρτοποιούς να χρησιμοποιούν βούτυρο αντί για λάδι στο ψήσιμο. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, όμως έναν χρόνο αργότερα ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 8ος, έδωσε τελικά την έγκρισή του, ζητώντας από τους πιστούς να καταβάλλουν στην εκκλησία ένα είδος φόρου σε χρυσό κάθε χρόνο. Μέσα στις επόμενες γιορτές, το stollen κέικ ή αλλιώς, το Christbrod είχε αρχίσει να εμπλουτίζεται με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ώσπου έναν αιώνα αργότερα, είχε πλέον καθιερωθεί ως το επίσημο γερμανικό γλυκό των Χριστουγέννων. Για να το πραγματοποιήσετε θα χρειαστείτε:
-250 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
-17 γρ. προζύμι
-100 γρ. βούτυρο Lurpak® (με πρόσθετη ποσότητα για να καλυφθεί το κέικ δύο φορές μετά το φούρνισμα)
-28 γρ. ζάχαρη
-25 γρ. αμυγδαλόπαστα
-75 γρ. γάλα
-200 γρ. σταφίδες, βουτηγμένες σε 25ml ρούμι
-50 γρ. λεμονόφλουδα γλασέ
-13 γρ. πορτοκαλόφλουδα γλασέ
-75 γρ. ψημένα αμύγδαλα
-μία πρέζα αλάτι
-ζάχαρη άχνη
-1γρ. κανέλα
-1γρ. σκόρδο
-1γρ. μοσχοκάρυδο
-1γρ. κάρδαμο
-1.5γρ. βανίλια
-0.5γρ. γλυκάνισο
-ελάχιστο χυμό λεμόνι
Θα ξεκινήσετε προετοιμάζοντας τη ζύμη και αναμιγνύοντας 75 γρ. αλεύρι με όλο το προζύμι, 3 γρ. ζάχαρης και 50 ml γάλα. Θα αφήσετε το μείγμα στην άκρη για 20 με 30 λεπτά και θα προχωρήσετε με την παρασκευή της βασικής ζύμης.
Θα αναμείξετε σε ένα μπολ το βούτυρο Lurpak, την αμυγδαλόπαστα, τα τριμμένα μπαχαρικά, την υπολειπόμενη ζάχαρη και θα προσθέσετε λίγο αλάτι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά περίπου. Θα συνδυάσετε τις δύο ζύμες και θα τις αναμείξετε με το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα, για 3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα. Έπειτα, θα αφήσετε τη ζύμη στην άκρη για 30 με 35 λεπτά. Να θυμόσαστε πως η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή εάν σκοπεύετε να τη φουρνίσετε σε φόρμα κέικ, εναλλακτικά, θα πρέπει να είναι λίγο πιο σκληρή.
Στη συνέχεια, θα προσθέσετε τα φρούτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας για ένα λεπτό και θα την αναποδογυρίσετε μέσα στη φόρμα του κέικ ή θα τη στρώσετε και θα την απλώσετε στο σκεύος που διαθέτετε. Έπειτα, θα τη φουρνίσετε στους 200°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Όταν η ζύμη ψηθεί, θα αλείψετε το κέικ με λιωμένο βούτυρο Lurpak, θα το βάλετε για 10 λεπτά ακόμη στον φούρνο και θα το περάσετε άλλη μία φορά με βούτυρο. Λίγο αργότερα, θα το βγάλετε μία τελευταία φορά για να ρίξετε στην επιφάνειά του μπόλικη άχνη ζάχαρη. Όταν το ξεφουρνίσετε, θα αφήσετε το κέικ να κρυώσει και θα το πασπαλίσετε με μία ακόμη στρώση από ζάχαρη άχνη.
Όποια από τις παραπάνω συνταγές και αν επιλέξετε να πραγματοποιήσετε, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα φετινά Χριστούγεννα, θα είναι τα πιο γευστικά και απολαυστικά για όλη την οικογένεια! Καλές και χαρούμενες γιορτές!
#TheCookMakesChristmas #ChristmasDeservesLurpak #Lurpakgr #Lurpak #butter #cooking
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που κάνει μικρούς και μεγάλους να ανυπομονούν κάθε χρόνο για την έλευσή της. Από τη μία τα μικρότερα μέλη της οικογένειας δεν βλέπουν την ώρα να ξετυλίξουν τα δώρα που υπάρχουν κάτω από το στολισμένο έλατο, ενώ εμείς οι μεγαλύτεροι, δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε στιγμές χαλάρωσης και ατελείωτο παιχνίδι παρέα με τα μικρά μας. Ωστόσο, εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο σε κάθε οικογένεια, το οποίο «πρωταγωνιστεί» την εορταστική περίοδο και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνον ή εκείνη, που έχει αναλάβει να χαρίσει στις γιορτές των Χριστουγέννων τα αρώματα και τις ξεχωριστές γεύσεις που πραγματικά τους αξίζουν!
Ναι! Οι μαγείρισσες και οι μάγειρες της καρδιάς μας είναι εκείνοι που με τα λαχταριστά δημιουργήματά τους «ντύνουν» με απόλαυση κάθε ιδιαίτερη στιγμή των γιορτών και σε αυτούς οφείλουμε, όχι μόνο τα «πλούσια» εορταστικά γεύματα που μοιράζεται όλη η οικογένεια, αλλά και τις αναμνήσεις που κουβαλάμε από όταν ήμασταν ακόμη παιδιά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σπιτικά αρώματα που «πλημμύριζαν» το πατρικό μας, όταν η μαμά έβγαζε την ξεροψημένη γαλοπούλα από τον φούρνο; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αφράτη υφή από την παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς;
Ακριβώς επειδή έχει σημασία να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας όλες αυτές τις γιορτινές «πινελιές» που παίζουν ακόμη και σήμερα με τις αισθήσεις μας, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να τολμήσουμε τις πατροπαράδοτες χριστουγεννιάτικες συνταγές που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Και ο τρόπος για να το καταφέρουμε, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που υπάρχουν στο κείμενο που ακολουθεί και εμπλουτίζοντας τα γιορτινά πιάτα με περισσότερη νοστιμιά και με την φίνα, αξεπέραστη γεύση που μας προσφέρει το βούτυρο Lurpak!
Τι θα ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο, εάν δεν υπήρχε στο κέντρο του τραπεζιού μία μεγάλη πιατέλα με την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα; Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, ο άνθρωπος που καθιέρωσε τη γαλοπούλα ως το απόλυτο γιορτινό πιάτο, ήταν ο Άγγλος μονάρχης Ερρίκος Η΄, καθώς πριν από αυτόν, η χήνα, το παγόνι και η κεφαλή αγριογούρουνου, ήταν η δημοφιλέστερες εναλλακτικές για το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Για να πραγματοποιήσεις τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:
-1 γαλοπούλα βάρους 2-3 κιλών
-200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
-12 ξερά βερίκοκα
-200 γρ. σταφίδες μαύρες
-200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 150 γρ. αμυγδαλόσκονη
-1 κ.γ. πάπρικα σκόνη
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 220 γρ. βούτυρο Lurpak
-1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
-2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
-2 κ.σ. μέλι
-μπαχάρι σε σκόνη
-4 λίτρα κρύο νερό
- 100 γρ. αλάτι
-100 γρ. καστανή ζάχαρη
-2 ξυλάκια κανέλας
-1 κ.σ. σπόρους πιπεριού
-1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλου
-4 φύλλα δάφνης
-2 ακέρωτα πορτοκάλια
Θα ξεκινήσεις την παρασκευή της γαλοπούλας, προετοιμάζοντας τη μαρινάδα για το κρέας. Σε μία μεγάλη λεκάνη, θα βάλεις τέσσερα λίτρα κρύο νερό, 1½ φλιτζάνι αλάτι, την καστανή ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, τους σπόρους πιπεριού, τα καρφάκια γαρίφαλου, τα φύλλα δάφνης και τα πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Έπειτα, θα βυθίσεις μέσα τη γαλοπούλα, τοποθετώντας από πάνω της ένα βαρίδιο, ώστε να μείνει κάτω από το νερό. Θα σκεπάσεις το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και θα το τοποθετήσεις για ένα βράδυ στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί θα ξεπλύνεις καλά τη γαλοπούλα και θα τη σκουπίσεις εξωτερικά και εσωτερικά με μία βαμβακερή πετσέτα. Θα μουσκέψεις σε ένα μπολ με ζεστό νερό τα βερίκοκα για 30 λεπτά και έπειτα, θα τα στραγγίξεις καλά, χωρίς όμως να τα στύψεις. Για επιπλέον νοστιμιά, μπορείς να τα μουσκέψεις σε ζεστό τσάι του βουνού, το οποίο θα έχεις εμπλουτίσει με λίγες ίνες σαφράν. Θα βάλεις στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου μαζί με τα βερίκοκα, τις σταφίδες, 100γρ. γιαουρτιού, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι και θα ανακατέψεις καλά τα υλικά σου, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα με ομοιόμορφη όψη.
Αφού προθερμάνεις τον φούρνο στους 200°C, θα γεμίσεις τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και θα ράψεις προσεκτικά το άνοιγμα με ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής ή με έναν σπάγκο και μία σακοράφα. Έπειτα, θα δημιουργήσεις ένα μείγμα από 100γρ. γιαουρτιού, κονιάκ, μουστάρδα, μέλι, αλάτι, πιπέρι και λιωμένο βούτυρο Lurpak από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά και θα αλείψεις την επιφάνεια της γαλοπούλας, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Θα μεταφέρεις τη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα, θα την κλείσεις με το καπάκι της και θα ψήσεις τη γαλοπούλα για μία ώρα. Με το πέρας της μίας ώρας, θα αφαιρέσεις το καπάκι και θα ψήσεις το φαγητό ξεσκέπαστο για μία ώρα ακόμα, μέχρι η κρούστα της γαλοπούλας να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.
Ο κουραμπιές είναι ένα γλυκό που μας έρχεται από την Περσία του 7ου αιώνα και η λέξη του αποτελεί παράγωγο της αραβικής λέξης «qurabiya», που σημαίνει μπισκότο. Η συνταγή του διαδόθηκε στον τόπο μας έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την έλευση των προσφύγων της Σμύρνης στην Ελλάδα. Για να δημιουργήσεις τους δικούς σου σπιτικούς κουραμπιέδες, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:
-600 γρ. βούτυρο Lurpak
-250 γρ. αμύγδαλο
-½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1 πρέζα βανίλια
-220 γρ. ζάχαρη άχνη
-50 γρ. ρούμι μαύρο
-1.200 γρ. αλεύρι
-ζάχαρη άχνη
Θα ξεκινήσεις τοποθετώντας μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνοντας πάνω τα αμύγδαλα, τα οποία θα ψήσεις στους 160°C, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν θα είναι έτοιμα, θα τα κόψεις σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα, θα συνεχίσεις χτυπώντας στο μίξερ το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για 20 λεπτά. Να θυμάσαι πως όσο περισσότερο χτυπήσεις το μείγμα, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η ζύμη και οι κουραμπιέδες σου. Θα ρίξεις σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια στο μείγμα βουτύρου και θα προσθέσεις τα αμύγδαλα και το ρούμι. Θα συνεχίσεις το ανακάτεμα για 10 λεπτά και θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 170°C.
Όταν το μείγμα σου έχει αναδευτεί επαρκώς, θα πλάσεις τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο τριών εκατοστών, πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλό σου την κορυφή τους. Θα τους τοποθετήσεις προσεκτικά σε ένα ταψί και θα τους ψήσεις για 15 με 20 λεπτά. Τέλος, όταν θα τους βγάλεις από τον φούρνο, θα περιμένεις λίγα λεπτά για να κρυώσουν καλά και θα τους βουτήξεις στην ζάχαρη άχνη. Είναι απαραίτητο να τους ζαχαρώσεις όταν θα είναι κρύοι, γιατί όταν είναι ζεστοί η ζάχαρη δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν το τρώμε. Θα τους τοποθετήσεις σε μία μεγάλη πιατέλα και θα προσθέσεις λίγη ακόμη ζάχαρη άχνη.
Μπορεί οι διάσημοι pastry chef να έχουν εφεύρει πολλές και διαφορετικές εκδοχές των παραδοσιακών μελομακάρονων, όμως καμία δεν μπορεί να ξεπεράσει σε νοστιμιά και γεύση, την παραδοσιακή συνταγή που φέρει την υπογραφή του αγαπημένου μας Στέλιου Παρλιάρου. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:
-400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
-530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
-50 γρ. βούτυρο Lurpak
-30 γρ. άχνη ζάχαρη
-1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-1/4 κ.γ. κανέλα
-1/5 κ.γ. γαρίφαλο
-ξύσμα ενός πορτοκαλιού
-1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 κιλό καρύδια
-120γρ. μέλι
-500 γρ. νερό
-700 γρ. ζάχαρη
-1 πορτοκάλι
-2 ξυλάκια κανέλας
-100 γρ. μέλι
Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου προετοιμάζοντας το σιρόπι. Θα βάλεις σε μία κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το πορτοκάλι, τα ξυλάκια κανέλας και θα τα αφήσεις να βράσουν για ένα λεπτό από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει. Με το πέρας του 1 λεπτού, θα αφαιρέσεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας, θα προσθέσεις το μέλι και θα το αφήσεις να κρυώσει.
Στη συνέχεια, θα ρίξεις σε ένα βαθύ σκεύος το βούτυρο Lurpak το οποίο προηγουμένως θα έχεις λιώσει, μαζί με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι ή το ηλιέλαιο. Θα προσθέσεις την ζάχαρη άχνη, τη σόδα, τη σκόνη κανέλας, το γαρίφαλο και θα ανακατέψεις καλά με το χέρι σου, προσθέτοντας το αλεύρι. Θα συνεχίσεις το ανακάτεμα, από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να «κορδώσει» η ζύμη σου και θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180°C.
Θα πλάσεις τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και θα ακουμπήσεις απαλά τη μία επιφάνειά τους σε έναν τρίφτη ή μία σίτα, για να αποκτήσουν σαγρέ όψη. Θα τα τοποθετήσεις σε μία λαδόκολλα και θα τα ψήσεις για 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο και χρυσαφένιο χρώμα. Όταν θα τα βγάλεις από τον φούρνο, θα τα ρίξεις ζεστά μέσα στο κρύο σιρόπι. Με μία κουτάλα, θα τα γυρίσεις για ένα λεπτό, θα τα βγάλεις και θα τα αφήσεις να στραγγίξουν. Τέλος, θα τα τοποθετήσεις σε μια μεγάλη πιατέλα και θα τα γαρνίρεις με λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Κλείνοντας, να θυμάσαι πως οι παραπάνω συνταγές είναι ενδεικτικές, συνεπώς δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Πραγματοποιώντας μικρές προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, θα δημιουργήσουμε πρωτότυπα εορταστικά εδέσματα, που θα ταιριάζουν απόλυτα στις γεύσεις που αρέσουν σε εμάς και την υπόλοιπη οικογένεια!
#TheCookMakesChristmas #ChristmasDeservesLurpak #Lurpakgr #Lurpak #butter #cooking
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει συνδέσει τα Χριστούγεννα με ένα στολισμένο σαλόνι, όμως εάν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, η κουζίνα είναι το σημείο του σπιτιού, από το οποίο ξεκινούν πραγματικά οι γιορτές. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, τι νόημα θα είχε η εικόνα ενός φωτισμένου και φορτωμένου έλατου, εάν δεν συνοδευόταν από τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές που αναδύονται κάθε χρόνο από την κουζίνα μας, εάν δεν υπήρχαν στο τραπέζι τα απαραίτητα μελομακάρονα και οι παραδοσιακοί «χιονισμένοι» κουραμπιέδες;
Η αλήθεια είναι πως τα εορταστικά γλυκά, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μετράμε κάθε χρόνο αντίστροφα για την έλευση των γιορτών, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Είτε είμαστε από τους φανατικούς θαυμαστές των μελομακάρονων, είτε από εκείνους που βλέπουν μία πιατέλα γεμάτη κουραμπιέδες και τους… τρέχουν τα σάλια, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος για να ενδώσουμε στον πειρασμό χωρίς καμιά ενοχή! Ακριβώς για αυτό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουμε τη λίστα των γιορτινών αγορών από το σούπερ μάρκετ και να γεμίσουμε τα ράφια του ψυγείου και τα ντουλάπια της κουζίνας, με τα αγνά υλικά που απαιτούνται για να παρασκευάσουμε τα δικά μας σπιτικά και εορταστικά γλυκά.
Έπειτα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τρυπώσουμε στην κουζίνα, να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και να «ξεδιπλώσουμε» τη φαντασία μας, δημιουργώντας λαχταριστά εδέσματα, τα οποία θα κάνουν τις γιορτές ακόμη πιο απολαυστικές και θα μας χαρίσουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των αγαπημένων μας ανθρώπων!
Ειδικότερα τη φετινή χρονιά που οι γιορτές των Χριστουγέννων μας βρίσκουν ως επί το πλείστον στο σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να επενδύσουμε τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε, από το να δημιουργήσουμε παραδοσιακά γλυκά που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Μπορεί τις προηγούμενες χρονιές να προμηθευόμασταν τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα από κάποιο συνοικιακό ζαχαροπλαστείο, όμως εφόσον τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι κάπως πιο σπιτικά, απαιτούν και εξίσου σπιτικές γεύσεις! Με άλλα λόγια, ήρθε η στιγμή να φέρουμε στην επιφάνεια τον μάγειρα ή τη μαγείρισσα που «κρύβουμε» μέσα μας και να προσφέρουμε στα κοντινά μας πρόσωπα τα πιο απολαυστικά δώρα! Για να το καταφέρουμε βέβαια, δεν αρκεί να έχουμε στα χέρια μας μία δοκιμασμένη συνταγή ή έναν υπερσύγχρονο οικιακό εξοπλισμό, αλλά και τα κατάλληλα υλικά. Τα υλικά που, εκτός από τους επαγγελματίες αρτοποιούς, εμπιστεύονταν και οι προηγούμενες γενιές, όπως το βούτυρο Lurpak από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά, το οποίο για περισσότερα από 40 χρόνια, έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση σε κάθε ελληνική κουζίνα και στα πιο αγαπημένα μας πιάτα!
Μίας και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο διαφορετικά από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, γιατί να μην πειραματιστούμε λίγο παραπάνω στην κουζίνα μας, ώστε να δώσουμε και στα γλυκά μας μία εξίσου ξεχωριστή γεύση; Εφόσον είναι στο χέρι μας να «απογειώσουμε» γευστικά την γιορτινή περίοδο, γιατί να μην κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να εκπλήξουμε ευχάριστα τους δικούς μας ανθρώπους; Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρίθμητες εναλλακτικές, πιο σύγχρονες εκδοχές των καθιερωμένων χριστουγεννιάτικων γλυκών, με τις οποίες μπορούμε να «παίξουμε» και να οδηγήσουμε την παράδοση ένα «βήμα» μπροστά. Οι σοκολατένιοι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα με πετιμέζι, τζίντζερ και φρέσκο τυρί κρέμα, τα γιορτινά μπισκοτοανθρωπάκια, ο κορμός σοκολάτας και τα χιώτικα μασουράκια, είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που αξίζει να τολμήσουμε, πραγματοποιώντας μικρές προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών, δημιουργώντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ταιριάζει απόλυτα στα γούστα μας.
Εάν θέλουμε βέβαια να… ξεφύγουμε εντελώς από τις συνηθισμένες επιλογές και να εξερευνήσουμε αχαρτογράφητα γευστικά «μονοπάτια», μπορούμε να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες με χριστουγεννιάτικα γλυκά άλλων χωρών. Γιατί όπως εμείς έχουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι «γείτονες» Ιταλοί έχουν το γλυκό ψωμί panettone, οι Γερμανοί το κέικ stollen, οι Αυστραλοί την πάβλοβα , οι Γάλλοι το σοκολατένιο bûche de Noël και οι Φιλανδοί το joulutorttu. Οι συνταγές των παραπάνω γλυκών περιλαμβάνουν υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, είναι ιδιαίτερα εύκολες και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αναπάντεχες γευστικές «εκρήξεις» στου ουρανίσκους μας! Με μία πρόχειρη αναζήτηση στα «άδυτα» του διαδικτύου, θα βρούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε, αλλά και τη λίστα των συστατικών τους. Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω και αν αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε, το βούτυρο Lurpak είναι η απαραίτητη προσθήκη για να «απογειώσουμε» τη γεύση του πιάτου μας.
Κλείνοντας, έχει σημασία να θυμόμαστε πως όσο παράξενες και αν προμηνύονται οι φετινές γιορτές, στο χέρι μας είναι να χαρίσουμε στο σπιτικό μας μία ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα, η οποία θα «πλημμυρίσει» τις καρδιές μας με αισιοδοξία. Ναι, μπορεί ένα στολισμένο έλατο και μία σειρά από λαμπάκια να μην αρκούν για να μπούμε στο «πνεύμα» των ημερών, όμως υπάρχει τρόπος για να το καταφέρουμε! Περνώντας λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, ζητώντας την «πολύτιμη» βοήθεια των μικρών μας και δημιουργώντας, εκτός από τα δικά μας λαχταριστά γλυκά, και τα δικά μας ξεχωριστά και αξέχαστα Χριστούγεννα!
#TheCookMakesChristmas #ChristmasDeservesLurpak #Lurpakgr #Lurpak #butter #cooking